Flera av mina vänner och bekanta har bett om receptet på mina macaron. Jag kör alltid med sockerlag i mina macarons. Anledningen till att jag inte gillar att göra den enkla varianten är för att det inte blir samma goda gojs i mitten när man gör utan sockerlag. Men smaken är som baken =)
Här är i alla fall receptet:
120g äggvita
35g socker
150g finmalen mandel
150g siktat florsocker
150g socker till sockerlagen
50g vatten till sockerlagen
- Sätt ugnen på 160 grader.
- Blanda finmalen mandel och siktat florsocker i en bunke. Blanda det gärna tillsammans i en matberedare så det verkligen blandas ihop väl.
- Vispa 60 g äggvita till ett mjukt skum och tillsätt sedan 35g socker under vispning.
- Blanda 150g socker och 50g vatten i en liten kastrull. Koka sen upp på hög värme till 118 grader. Använd gärna en godistermometer.
- Under vispning på låg hastighet häll ner sockerlagen försiktigt i marängsmeten. Detta måste ändå ske rätt fort eftersom sockerlagen stelnar fort när den kommer i kontakt med kyla.
- Vispa sedan marängen på medel-hög hastighet tills den svalnar i ca 10-15 min. Marängen ska vara alldeles len och glansig.
- rör under tiden 60g äggvita i mandel- och florsockerblandningen. Tillsätt den färg du vill ha, Kör färgen lite starkare än vad du tänker dig för den bleknar när marängen blandas i.
- Vänd försiktigt ner marängen i mandelblandningen med en slickepott. Blanda inte för mycket för då blir den för lös den ska vara trögflytande men ändå så pass att de flyter ut och blir släta på toppen men ändå så de håller formen.
- Spritsa runda kakor, stora som 5-kronor, på bakplåtspapper. Låt vila ca 30 min, du vet när de är klara när de fått en så kallad hinna på sig. Trycker du med fingret lite löst på en macaron och det kladdar behöver den vila lite stund till. Är det elastiskt och inte kladdar är den redo för ugnen ;)
- Grädda i mitten av ugnen i 10-15 min. De ska kunna lossa lätt med stekspaden när de är klara. Låt de svalna helt innan du plockar bort dem från papperet.
- När det har svalnat så fyller du dom med valfri fyllning. Smörkräm, ganache etc.
- Vill du inte fylla dem på en gång går de utmärkt att frysa in.
- Förvara sedan de fyllda i kylskåp.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar